Ekstrakt kvasca

Šta je ekstrakt kvasca?

Ekstrakt kvasca je sastojak prirodnog porekla dobijen iz svežeg kvasca. Kvasac je jednoćelijski mikroorganizam iz porodice gljiva, koji postoji u prirodi milionima godina. Ovaj isti kvasac koristi se za proizvodnju hleba, vina i piva.
Interesovanje za kvasac kao slani sastojak za poboljšanje ukusa počelo je početkom 20. veka, a na tržište je uvedeno 1950 -ih.
Poput bilja i začina, ekstrakt kvasac koriste prehrambene kompanije i restorani kao aromatični sastojak, poboljšivač ukusa za hranu i piće, kao što su supe, umaci, začini, grickalice, gotova jela, mesni proizvodi i drugo.

biospringer srbija senta
biospringer srbija senta

Koje su karakteristike ekstrakta kvasca?

Zbog velike raznolikosti svojstava ukusa, glavna prednost ekstrakta kvasca je poboljšanje ukusa u hrani i piću. Neki ekstrakti kvasca zaokružuju ukuse, dok drugi donose intenzivne ili specifične note poput govedine, piletine. Ekstrakti kvasca imaju prednosti pored svojstava ukusa, čineći ga prirodnim sastojkom arome pogodnim za većinu aplikacija u hrani i piću: Sastojci otporni na procese (kiselina, toplota i smrzavanje), od kuvanja u rerni do procesa konzerviranja, Neživotinjski sastojci, pogodni za veganske i vegetarijanske proizvode, Sastojci koji nisu GMO, Sastojci sa halal i košer sertifikatom

Kako se pravi ekstrakt kvasca?

Kvasac je mikroskopska jednoćelijska gljiva koja na Zemlji živi milionima godina. Kao i svaka druga ćelija, kvasac se sastoji od proteina, aminokiselina, vitamina i minerala sakupljenih unutar ćelijskih zidova. Ekstrakt kvasca je jednostavno sadržaj kvasca bez ćelijskog zida, što ga čini sastojkom prirodnog porekla. Njegova proizvodnja sastoji se od 3 glavna koraka: Fermentacija, razmnožavanje kvasnih ćelija Razbijanje ćelije kvasca (poznato i kao autoliza) Odvajanje i finalizacija u obliku praha / paste Ekstrakt kvasca je jednostavno sadržaj kvasca bez ćelijskog zida, što ga čini sastojkom prirodnog porekla. Njegova proizvodnja sastoji se od 3 glavna koraka: Fermentacija, Razbijanje ćelije kvasca (poznato i kao autoliza), Odvajanje

biospringer srbija senta